Als we tien jaar teruggaan in de tijd, zag het streaming audio landschap er heel anders uit. Veel was nog in ontwikkeling of stond zelfs nog in de kinderschoenen. De eerste reviews van de Node series, waren in april 2013. En Bluesound was niet de eerste op de markt, maar deed wel heel veel dingen goed. Dingen waar wij als audioliefhebbers juist naar op zoek waren. Nu hebben we een speciale uitvoering van de Node X, the 10th anniversary edition. Of zou de X onderdeel zijn van een treasure hunt? “X marks the spot.”
Tien jaar vooruitgang in streaming techniek
Sonos was al een grotere speler op de markt en Spotify draaide ook al een paar jaar mee. Alleen de netwerk infrastructuur was niet zoals wat we nu hebben. De snelheid van internet lag een stuk lager dan nu en ook opslag, harde schijven voor de pc, waren aanzienlijk duurder. Toen was daar Bluesound. En Bluesound gaf ons audiofielen meer dan dat Sonos deed. Omdat streamingsdiensten nog lang niet op het niveau waren waar ze nu zijn, werd er veel gestreamd vanaf een andere pc, harde schijf of een NAS. Het paradepaardje destijds was ook de Bluesound Vault V500. Met de V500 kon je direct je cd rippen en streamen. Juist omdat streaming kwaliteit (MP3) vaak schommelde, wilde je als audioliefhebber toch wel graag naar CD-kwaliteit luisteren. En met de Bluesound Vault kon je jouw eigen muziekcollectie eenvoudig rippen en op een server zetten. Bluesound werd al snel geliefd onder audiofielen. Eenvoudig CD’s rippen, ondersteuning voor High-Res audio, prijs/kwaliteit verhouding, aansluitingen en nog veel meer.
Bluesound heeft zich niet alleen ingezet op de hardware kant, maar misschien nog wel meer op de software kant. Een netwerkstreamer is zo goed als de software waarmee er gestreamd wordt. Dat is nog steeds in ontwikkeling en wordt nog steeds vernieuwd. Denk maar eens aan de integratie van streamingsdiensten of protocollen waar mee je kan streamen, zoals Airplay2. Bluesound blijft zich ontwikkelen en vernieuwen. Zo waren wij erg verrast, maar heel erg blij met de komst van HDMI in de gehele Bluesound lijn. Iets wat enkele jaren geleden werd geïntroduceerd. En dan is daar nu de Bluesound Node X. Een ode aan tien jaar Bluesound. Deze ode is een beperkte oplage en gaat 799 euro kosten. Dat is 150 euro meer dan de reguliere Node en wat krijg je dan meer?
Bluesound Node X: to Node or not to Node, that is the X
Vanaf de buitenkant valt er direct iets op: de kleur! De Bluesound Node X is uitgevoerd in een zilveren kleur. Ook het materiaal is anders. De reguliere lijn maakt gebruikt van een soft touch materiaal. Op de Node X is dat een harde kunststof. Het heeft iets weg van aluminium. Daarnaast vinden we in de doos ook de Bluesound RC1 afstandsbediening. Deze kost normaal gesproken los 69 euro. Dat brengt het prijsverschil op 81 euro. En voor die 81 euro zitten er twee zeer belangrijke upgrades in de Bluesound Node X.
De eerste is de DAC. Er is gekozen voor de ESS 9028Q2M Sabre DAC. Ten aanzien van de ‘reguliere’ DAC, is dit een upgrade. De Sabre ESS 9028Q2M DAC bereikt bijna een 0 niveau op het gebied van clock jitter. Ultra-low noise en een brede dynamische range. De indeling en opbouw van de DAC, ademt in elke vorm Audiofiele Architectuur. Qua bit specificaties op papier, zit er geen verschil tussen de reguliere Node en de Node X. Beide zijn 32-bit/384kHz. Maar de Sabre heeft wel een “Patented Time Domain Jitter Eliminator” aan boord. De conclusie zou moeten zijn dat de Node X een stuk hoger in kwaliteit speelt, wat te horen is als meer muzikaliteit.
Het tweede verschil begint aan de voorkant. Daar is een 6,35 mm jackplug hoofdtelefoonaansluiting te vinden. Daarachter zit een audiofiele hoofdtelefoonversterker verstopt. Ook hier zit er een stukje techniek met een patent in verwerkt, t.w. THX-AAA technologie met een feed-forward error correctie en een laag niveau van ruis en vervorming. Wat misschien wel interessant is om te delen, is de striktheid waarmee THX gedragen of gebruikt mag worden. Dit zijn zeer strikte normen in de filmindustrie. Met zo een keuze, laat Bluesound zien hoe serieus ze dit aanpakken. Dit betuigt echt van een overtuiging en liefde voor de audio.
Bluesound Node X: een bijna kleur match
De set waarin de Bluesound Node X gaat spelen, mag geen bottlenecks hebben. In de set vinden we de NAD M23, een set DALI Opticon 2 MK2, Ricable Dedalus luidsprekerkabel, AudioQuest Niagra 1200, AudioQuest Cinnamon Cat 7 en een AudioQuest Mackenzie RCA. Mocht je al een Bluesound device in huis hebben en gebruik maken van je eigen bibliotheek, dan is het plug & play. Anders zal je een netwerkpad moeten opgeven en alle nummers moeten laten indexeren. Dat is een stuk makkelijker dan het klinkt.
Boven op de NAD M23 is de Bluesound Node X maar een klein kastje. En hoewel de kleur niet een 100% match is, staat het toch wel erg goed bij elkaar. Bluesound zou er goed aan doen om deze kleur als vaste optie aan te bieden, vinden wij. Ondertussen zijn we druk aan het scrollen door de muziek, want wat ga je luisteren? Het liefst zoveel mogelijk, maar we willen ook niet terugvallen op de standaard muziek die wij altijd luisteren. Terwijl we opzoek zijn naar enkele goede nummers, is de Bluesound Node X lekker aan het inspelen. Dit proces loopt een dag of twee, totdat de Bluesound Node X ingespeeld en geacclimatiseerd is en wij wat goede muziek hebben uitgezocht.
Chris Isaak – Blue Hotel (Best of Chris Isaak)
London Grammar – Californian Soil (Californian Soil high res)
Jean Michel Jarre – Oxygene pt 4 (Oxygene high res)
John Williams – Raiders March (The Berliner Concert MQA)
Alle muziek wordt gestreamd vanaf een synology NAS en is qua keuze zeer breed. De enige aanpassing die we nog hebben gedaan is het vervangen van de standaard stroomkabel. Omdat we de Bluesound Node X ook als voorversterker gebruiken, regelen we ook op de Node X het volume. Als we op hoog volume speelden, hoorden we sporadisch iets waar we net niet de vinger op konden leggen. Soms klonk het als twijfel, soms klonk het als een vleugje te weinig controle. Met een AudioQuest NRG-Z2 ertussen, hoorden we het niet meer. De uitwerking was zelfs zo goed dat we meer details in hoog tonen hoorden en lage en midden tonen meer scheiding kregen.
Niet iedereen zal dit horen of zo ervaren en mocht je de Bluesound Node X gebruiken met een fixed volume, dan is dit niet van toepassing. Wij hebben er in ieder geval alles aan gedaan om het maximale uit de Node X te halen.
Bluesound Node X: X marks the spot
Het eerste dat opvalt is de snelheid waarmee de BluOS app en de Node X werken. Vrijwel geen vertraging tussen “op een nummer klikken en luisteren”. Terwijl wij ons nog verbazen over de vlotheid, klinkt er uit de DALI Opticon 2 MK2 al de zoetsappige klanken van Chris Isaak. Het is het ritme in het nummer wat je pakt en in het nummer opzuigt. De snelheid zit in de Bluesound Node X, dat is duidelijk te horen in de weergave. Na de zuivere uithaal van Chris Isaak, direct terug naar de dynamiek. Die snelheid, dynamiek en zuiverheid is om door een ringetje te halen bij London Grammer. Van hun laatste album “Californian Soil” uit 2021, luisteren wij het gelijknamige nummer. Het nummer start rustig en vredig, maar wordt al snel gedragen door een prachtig getrapt niveau van laag. Hierdoor laat de Bluesound Node X de vocalen er bovenop zweven. Tel daar de strijkers bij op en er ontstaat iets magisch dat gedreven wordt door, zoals wij het kunnen omschrijven, levendige kleuren in muzikale kunst. De Bluesound Node X laat duidelijk horen dat het speelt op audiofiel niveau. Snelheid in de dynamiek en totale controle over de tonale weergave. Een groot en breed podium, uit een vrij klein kastje.
We pakken er een goede koptelefoon bij, de Sennheiser HD 800s. Die vraagt om kwaliteit en kracht. Zonder verloopstekkers, kunnen we de Sennheiser HD 800s direct in de voorkant pluggen. Waar we net met het luisteren op de DALI Opticon 2 MK2 luidsprekers al aan het genieten waren van de audiofiele prestaties van de Bluesound Node X, vallen we met het luisteren op de Sennheiser HD 800s van onze stoel. Het nummer “Oxygene pt 4” van Jean-Michel Jarre is een bijzonder nummer. Er zit ongelofelijk veel in. En direct vanaf de eerste geluidjes die futuristisch klinken, worden we gegrepen. De aandacht voor details en timing is verbluffend, eigenlijk gewoon belachelijk. Het is ook niet mogelijk om te luisteren zonder dat je een glimlach op je gezicht krijgt. De muziek klinkt niet alleen als een groots spektakel, het wordt weergeven als een enorm avontuur. Dat gevoel van avontuur krijgt grootheidswaanzin als we luisteren naar “Raiders March”, inderdaad uit de “Indiana Jones” film. Dit is voor ons jeugdsentiment. Voor meer dan vijf minuten beleven wij de muziek. Van euforie naar liefdevolle klanken van romantiek. Zonder enige twijfel speelt dit vol passie, maar nog meer met scherpe timing. Daar is geen speld tussen te krijgen. Wij kunnen de Bluesound Node X zonder enige twijfel aanbevelen als hoofdtelefoon versterker. Want het is ook direct een streamer, dubbel zo goed.
Bluesound Node X: het slotstuk
Wat moeten wij nog over de Bluesound Node X zeggen…..Ja de standaard stroomkabel zouden wij direct vervangen, maar dat heeft niks met de Node X zelf te maken. Het is een gelimiteerde oplage, waarvan er niet duizenden te koop komen. Denk eerder aan een paar honderd voor de Benelux. Wij zien het nog wel gebeuren dat in de loop der tijd de Node X meer geld zal gaan waard worden. Dat het een collectors item status krijgt. Wij vinden de Bluesound Node X geweldig en de 150 euro, ten op zichtte van de reguliere Node, meer dan waard. Het komt niet vaak voor dat er in deze prijsklasse zo een stap in meer kwaliteit zit. Dat doet Bluesound echt heel erg leuk. Als dit het resultaat is van tien jaar Bluesound, dan zijn wij erg benieuwd wat de komende jaren gaat brengen. We weten dat je met de Bluesound productlijn ook heel eenvoudig een homecinema opstelling kan neerzetten. En als we kijken naar de technologie die in de Bluesound Node, maar ook de Powernode zit, hoeveel meer moeite zou het dan kosten om ook video via de Bluesound lijn aan te bieden? Zoiets als nu al terug te vinden is in bijvoorbeeld Apple tv. Voor nu heeft Bluesound de pijlen gericht op de muziekliefhebbers en daar zijn wij ze erg dankbaar voor, want met een product zoals de Bluesound Node X, laten ze Sonos ver achter zich.
Bluesound Node X: conclusie
De Bluesound Node X is een limited edition, die beperkt in de Benelux verkrijgbaar zal zijn. Met een 150 euro meer dan de reguliere Node lijn, pakt Bluesound uit op audiofiel niveau. Elke luister minuut hebben wij kunnen genieten van ongelofelijk scherpe timing en aandacht voor details. Waarbij het luisteren met koptelefoon de kers op de taart was en zorgde voor een glimlach van oor tot oor. Het zal ons niet verbazen als de Bluesound Node X over enkele tijd een collectors item zal worden of uitverkocht zal zijn.
Prijs: 799 euro
Author: Russell Mendez
Last Updated: 1704175442
Views: 1748
Rating: 3.9 / 5 (111 voted)
Reviews: 82% of readers found this page helpful
Name: Russell Mendez
Birthday: 1911-01-24
Address: Unit 6837 Box 2249, DPO AE 00595
Phone: +3858826923155532
Job: Electrician
Hobby: Camping, Baking, Cross-Stitching, Geocaching, Hiking, Fencing, Backpacking
Introduction: My name is Russell Mendez, I am a welcoming, artistic, skilled, multicolored, brilliant, dear, Adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.