header banner
Default

Jubileul Bitcoin: prima tranzacție a generat acum un profit de milioane


Bitcoin-BTC

Bitcoin jubileum: eerste transactie levert nu miljoenenfortuin op

Foto: Buherchuk Bohdan/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is de allereerste cryptomunt en kent dan ook de rijkste geschiedenis. Terwijl de meeste altcoins pas enkele jaren in leven zijn, bestaat bitcoin al sinds 2009. De koers is sinds het ontstaan een gigantisch aantal keer over de kop gegaan, waardoor de transacties uit de begindagen nu van ongekend formaat zouden zijn. Zo ook de allereerste bitcoin-naar-fiat transacties die gisteren exact veertien jaar geleden plaatsvond.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis Advertentie Bitvavo

5 miljoen BTC transactie

VIDEO: Explain BITCOIN to Complete Beginners: Ultimate Guide!!
Coin Bureau

Voor dit artikel duiken we de geschiedenisboeken in van het vlaggenschip van de crypto-industrie. De whitepaper van Bitcoin, waarin het idee achter de decentrale valuta voor het eerst werd uitgelegd, werd op 31 oktober 2008 gepubliceerd door de pseudonieme Satoshi Nakamoto. Op 3 januari 2009 minede het Bitcoin-brein vervolgens het allereerste transactieblok, ook wel ‘genesis block’ genoemd, van de Bitcoin blockchain.

Op 5 oktober 2009 werd de eerste wisselkoers van BTC gepubliceerd door New Liberty Standard. Voor 1 dollar kon je maar liefst 1309,03 BTC kopen. Een week later, op 12 oktober, werd BTC voor het eerst verhandeld naar fiat. New Liberty Standard kocht via betalingsdienst PayPal 5.050 BTC van Martti Malmi, een Finse computerwetenschapper en softwareontwikkelaar, voor een totaal van slechts 5,02 dollar. Tegen de huidige BTC koers staat de totale waarde van deze historische transactie gelijk aan maar liefst 135,34 miljoen dollar.

Malmi is een ontwikkelaar die samen met Satoshi Nakamoto aan enkele van de eerste softwareversies van Bitcoin werkte.

De transactie ter waarde van 5.050 BTC wordt vandaag de dag uiteraard beschouwd als een historisch moment in de geschiedenis van Bitcoin. In 2014 onthulde Malmi de transactie op het destijdse Twitter.

Advertisement

Bitcoin adoptie

VIDEO: #crypto
Altcoin Daily

Inmiddels zijn we 14 jaar verder en is er een hoop veranderd in het Bitcoin-landschap. Uiteraard komt bij velen de bizarre koersstijging als eerste omhoog. Weinig activa kunnen concurreren met de indrukwekkende waardestijging die bitcoin in iets meer dan een decennium heeft gezien.

Bitcoin trekt vandaag de dag niet alleen de aandacht van individuen, maar ook beursgenoteerde bedrijven, financiële reuzen en zelfs landen wagen zich nu aan de decentrale valuta. Momenteel is het met name de institutionele interesse die echt vorm begint te geven. Wie had jaren geleden gedacht dat instituten zoals BlackRock en Fidelity met elkaar de strijd aan zouden gaan voor een bitcoin spot Exchange Traded Fund (ETF)?

Sources


Article information

Author: Brandi Phillips

Last Updated: 1698780842

Views: 1107

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Brandi Phillips

Birthday: 1935-09-30

Address: 00158 Johnson Trail Suite 727, North Laurie, CO 32213

Phone: +4648744396346043

Job: Marketing Manager

Hobby: Hiking, Metalworking, Crochet, Calligraphy, Cooking, Surfing, Stamp Collecting

Introduction: My name is Brandi Phillips, I am a Gifted, expert, dear, spirited, resolute, persistent, welcoming person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.