header banner
Default

Het potentiële effect van vandaag is dat miljarden bitcoin-opties verlopen


Miljarden aan bitcoin opties verlopen vandaag, het mogelijke effect

Foto: Zakharchuk/Shutterstock

De koersen van de meeste cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) doen op het moment van schrijven niet zoveel. De markt gaat al sinds maart dit jaar praktisch zijwaarts, zij het met wat kleinere koersstijgingen en -dalingen. Er zijn vele redenen waarom een koers een bepaalde kant op kan gaan. Maar één reden blijft vaak ongezien: optiecontracten. Soms duiden deze financiële contracten op volatiliteit, maar nu zou de situatie anders zijn.

📈 Bitcoin mining: Veilig thuis, geen technische kennis nodig! Advertentie Rollman Mining

Bitcoin opties kunnen weersveranderingen veroorzaken

Opties zijn erg complexe financiële producten die in allerlei soorten markten worden uitgegeven, zo ook in crypto-land. Ze maken het mogelijk om grote winsten te maken, doordat ze ook een ingebouwde hefboom kunnen hebben. Over het algemeen betekent dit dat je bijvoorbeeld 100 keer de waarde van je inleg verhandelt. Als je winst maakt, maak je dus ook 100 keer meer winst dan als je coins in de spot-markt zou kopen.

Maar dat gaat niet zomaar. De contracten hebben namelijk een verloopdatum, waarna ze onder bepaalde omstandigheden niets meer waard zijn. Ze verlopen bovendien met bosjes tegelijkertijd, waardoor de belangrijkste verloopdata veelal samenvallen binnen een bepaald tijdsbestek.

Optie-experts van Greeks.live verklaren op X (voorheen Twitter) dat deze vrijdag zo’n dag is. Volgens de planning zullen namelijk niet alleen de contracten die elke dag en elke week verlopen verdwijnen, maar ook de contracten die elk kwartaal verlopen.

Sept. 29 Options Data
118,000 BTC options are about to expire with a Put Call Ratio of 0.58, a max pain point of $26,500 and a notional value of $3.2 billion.
1.11 million ETH options are about to expire, Put Call Ratio is 0.46, a max pain point of $1650, notional value $1.8… pic.twitter.com/BlkIfZx6PX

— Greeks.live (@GreeksLive) September 29, 2023

De onderliggende waarde van de contracten bestaat uit bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). In totaal zijn de contracten in kwestie zo’n 118.000 BTC en 1,1 miljoen ETH waard, goed voor respectievelijk 3,2 miljard dollar en 1,8 miljard dollar.

Normaal gesproken duiden de verloopdata van deze contracten op extra volatiliteit, maar dit zou nu juist niet gelden. De implied volatility is namelijk laag, maar volgens Greeks.live kan deze waarde nog verder dalen. Dat suggereert dat grote koersveranderingen mogelijk nog even uitblijven.

Advertisement

Bitcoin investeerders blijven bullish

Naast de zijwaartse koersen is het handelsvolume van bitcoin ook niet erg interessant op het moment, het staat namelijk op het laagste punt in zes jaar tijd. Dat suggereert dat de interesse in bitcoin minuscuul is, maar er is ook een lichtpuntje. De mensen die wél kopen zouden namelijk meer bereid zijn om hun coins langer aan te houden. Dat is in theorie gunstig voor de bitcoin koers.

Sources


Article information

Author: Theresa Edwards

Last Updated: 1699645803

Views: 554

Rating: 3.6 / 5 (49 voted)

Reviews: 96% of readers found this page helpful

Author information

Name: Theresa Edwards

Birthday: 2000-09-10

Address: 6879 Farley Way Apt. 629, Brianton, CT 29984

Phone: +4428031462985890

Job: Veterinarian

Hobby: Cooking, Aquarium Keeping, Meditation, Chess, Fishing, Stamp Collecting, Web Development

Introduction: My name is Theresa Edwards, I am a exquisite, apt, unreserved, striking, multicolored, Open, receptive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.